Боровец, световни ски състезания

Боровец е отново домакин на кръг от Европейската купа по ски алпийски дисциплини – гигантски слалом и слалом за мъже. На 15 и 16 февруари едни от най-добрите ски алпийци в света ще премерят сили на легендарната писта “Ястребец 2”, която сега носи името на най-добрия български скиор за всички времена – Петър Попангелов.

Петър Попандов
Петър Попандов

Това е 11-тата европейска купа в Боровец – първият български зимен курорт, в който тренират и израстват няколко поколения състезатели от Самоковската школа, постигнали най-високите резултати в историята на българския ски спорт през 1970-те и 1980-те години. Първото домакинство на кръг от Европейската купа е през 1977 г. пак в дисциплините гигантски слалом и слалом. “Това домакинство до голяма степен се дължи на успехите на Петър Попангелов.” – спомня си известният български спортен журналист от близкото минало Асен Минчев. Първият манш по гигантски слалом е на писта „Червено знаме”, а вторият на „Мартинови бараки 2”. Но топлото време е стопило снега в долната й част и самоковци извършват героизъм, като спасяват състезанието и пренасят там тонове сняг. Петър Попангелов става победител в гигантския слалом и слалома, като липсата на сняг налага слаломът да бъде на новата, но още нелицензирана писта „Ястребец 2”. На място, шефът на Техническата комисия на ФИС се съгласява да издаде документа за хомологация.

       Следват още девет Европейски и две Световни купи в Боровец – през 1981 г. и 1984 г. На втората – гигантският слалом е спечелен от шведа Стенмарк, следван от Марк Жирардели от Люксембург. В слалома те си разменят местата – Жирардели е пръв, а Стенмарк – втори.

       На 15 и 16 февруари Боровец ще има много специален гост. Марк Жирардели с радост е приел поканата на организаторите от БФСки и Бороспорт и ще има възможност да се пренесе 30 години назад на същата писта, където е победил легендарния Стенмарк.

        Едни от най-добрите световни отбори в момента ще се спуснат по писта “Попангелов” след по-малко от 20 дни. Oрганизаторът БФСки информира, че досега са се записали състезатели от 14 държави, между които: Норвегия, Швейцария, Австрия Франция, Германия, Великобритания, Словения, Русия, Япония. Процесът на регистрация продължава. Това ще е важен старт за участниците, тъй като се явява последна тренировка преди стартовете по ски алпийски дисциплини на олимпийските игри в Сочи.

       За подготовката  на състезанието Бороспорт е събрал силен екип от експерти в различни области, ръководен от Георги Кочов – спортен директор на Бороспорт и бивш треньор на националния отбор по ски алпийски дисциплини. Сега пренасяне на сняг, както през 1977 г., няма да се налага, тъй като модерните съоръжения за изкуствен сняг на Бороспорт направиха достатъчно изкуствен сняг още в началото на зимния сезон през декември. В периода от 3 до16 февруари подготовката на писта “Попангелов” ще бъде завършена, така че да отговаря на изискванията на ФИС.  В тази връзка писта “Попангелов” ще бъде затворена за туристи от 3 до 16 февруари, а писта “Ястребец 3” – само на 15 и 16 февруари. Другите писти в Боровец са готови да поемат останалите гости на курорта.

          Интересно за тази купа е, че достъпът до трибуните за публиката ще е безплатен. За всички желаещи да гледат на живо спусканията е осигурен и безплатен транспорт – от паркинга пред Кабинкова Въжена Линия до мястото на провеждане на състезанието – ски-център “Ястребец”. Община Самоков ще организира паркинг в нисък Боровец и безплатен превоз до Боровец.

     Пълна информация за състезанието ще намерите на официалния уебсайт на Европейската купа Боровец’2014: http://www.skicupborovets.com/bg/

Ski Kypa Borovets 1981