БоровецХотелЕла

Боровец

ChamkoriaBorovetsHotelEla

Боровец (известен до средата на 20 век като Чамкория) е най-старият планински курорт в България – датира от 1896 г., когато генерал Тантилов построява първата вила за почивка, впоследствие княз Фердинанд построява лятна резиденция. Днес Боровец е най-големият първокласен курорт. Разположен е на 1350 м надморска височина на северните склонове на Рила, на 69 км от София, 83 км от Благоевград и 125 км от Пловдив. Най-близкият град е Самоков, на 10 км. разстояние. Курортът на два пъти е домакин на състезания за Световната купа по ски-алпийски дисциплини (1981 и 1984 г.). Климатът в курорта е умерен, зимата е мека и с много снеговалежи. Средната температура през януари – най-студения месец, е около 4,8° C. Ски-сезонът обикновено продължава от средата на декември до април.
Курортът предлага отлични условия за зимни спортове: алпийски ски, сноуборд, ски бягане. Освен това по високите части на Рила планина – ски център Маркуджик, в разгара на сезона снежната покривка достига 2 м – изключителни възможности за екстремно каране.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: екстремното каране е само за експерти!

Ски информация: надморска височина на курорта – 1300 м. Най-висока ски точка: 2560 м. Маркирани ски писти: 58 км. Най-дълга писта: 12 км. Посоки на склоновете: С, СЗ, З. Писти за ски бягане: 35 км. Съоръжения за биатлон. Ски–скок шанца – Централен Боровец. Телефонен код: 0750.

BorovetsHotelElaDron

Боровец е лесно достъпен курорт, който предлага великолепни възможности за почивка през цялата година. Магическото въздействие на планината, живописната природа и здравословният климат го правят  желано място за спорт, отдих, бизнес срещи и семинари. Цялата местност е превърната в развит модерен ски курорт от висок клас с луксозни хотели, ресторанти, клубове, магазини и разбира се, превъзходна мрежа от ски писти и лифтове. Боровец е алпийски тип курорт, предлагащ прекрасни възможности за всякакви зимни спортове — биатлон, алпийски ски, крос-кънтри, ски-скокове и сноуборд. Изградената писта за биатлон е една от най-добрите в света. Мрежата от лифтове обслужва до 15 400 туристи на час и осигурява достъп до всички писти. Склоновете на Боровец имат постоянна снежна покривка от месец декември до месец април с дебелина повече от 1.5 м. Въздухът в курорта е кристално чист. Всички ски пистите са маркирани със знаци на различни езици и се поддържат в перфектно състояние. Те са с различна трудност, подходящи както за начинаещи, така и за напреднали скиори. От началото на сезон 2002/2003 в курорта са създадени условия за нощно каране. От 17 до 22 часа всеки ден са осветени втора и трета писти на четириседалковия лифт Мартинови бараки. В тези часове работят и влековете 2 и 3 на същите писти. Снежната покривка се подсигурява допълнително от инсталираните снежни оръдия.

Още