Bulgaria

България

Заповядайте в България

Република България е държава в Европа. Разположена е в източната част на Балканския полуостров и заема 22% от неговата територия. Плащта е 110 910 км², а населението – около 7 640 000 души (2007). Столица на държавата е град София. България граничи с Черно море на изток, с Гърция и Турция на юг, с Република Македония и Сърбия на запад и с Румъния на север.

 

BulgariaEuropeMap

Българската държава в Югоизточна Европа води началото си от 7 век, когато е създадена Първата българска държава (632/681–1018). Тя играе важна роля в разпространението на християнството, литературата и културата сред народите на Източна Европа. Повечето туристи се насочват или към зимните ни курорти или към летните, в съответствие със сезона. Перспективите за развиване на туризъм у нас са големи, тъй като страната има потенциал заради природните, културни и исторически забележителности.

Madara конник в скалите на Шуменското плато
Златно съкровище Варна
Ротонда Свети Геори в центъра на София Rotonda Sv Georgi Sofia
Дряновски мост, България

Българските земи са наследили едни от най-древните културни богатства в Европа. Така например Варненското съкровище от V. — началото на IV хил. пр.н.е., принадлежащо на Варненската култура е най-старото обработено злато, намирано не само в Европа, но и едно най-старите в света. През II. хил. пр.н. Балканите са населени от траките. От тези времета са останали долмени, могили, както и издълбаната фигура на тракийския конник.


Един от най-старите български културни паметници е вписаният в списъка на световното културно наследство (ЮНЕСКО), Мадарски конник (VIII век). Първата българска столица е построена по римски образец със здрава крепостна стена, обграждаща дворци, църкви и храмове, бани и други публични постройки, в чийто стил са преплетени и елемети от Централна Азия и Близкият Изток.


Българите имат множество самобитни обреди и обичаи, произлизащи от съчетаването на езическите и християнските разбирания за света и вселената. Те обикновено са подредени в календарна последователност. Нестинарството е танц на босо в жарава, но в него има религиозен смисъл. Нестинарите са пазители на скритото знание. Обичаят днес е най-автентично запазен.

Добре дошли в България - почувствайте магията

Още