Изкачване на Мусала Izkachvane na Musala

Изкачване на връх Мусала

Мусала - 2925 м

От Боровец може да се качите с кабинковия лифт до Ястребец. Пътуването с лифта продължава около 30 минути. По този начин си спестявате около четири часа и половина труден преход.

Тук можете да проверите работното време на лифта!  

Изкачване с лифт до Ястребец. Преход към връх Мусала с параметри:

От Ястребец се тръгва по маркираната пътека до хижа Мусала. Пътеката е полегата, без стръмни участъци. Тя пресича хълма Маркуджик, минава покрай три Т-образни лифта и за по малко от час достига до хижа Мусала. Оттук до върха се върви още около 3 часа. Пътеката е много добре маркирана. Тя започва от северната страна на езерото, което се намира до хижата. След около час и половина стръмно изкачване ще стигнете до красивото „Алеково езеро“.
На около час път от езерото се намира заслон Леденото езеро. От заслона до връх Мусала се върви 30 минути. Пътеката се вие нагоре към върха, въпреки че може да решите да продължите по маркираната с колове зимна пътека, която минава по североизточното било на Мусала, много по-лесно е да следвате летния туристически маршрут. Зимната пътека е стръмна, поради което е обезопасена с метално въже.

RilaLakes
Musala Borovet
RilaMountain
Връх Мусала Рила планина

На връх Мусала се намират Метеорологична станция и Научноизследователска обсерватория.

На връщане трябва да тръгнете по маркираната пътека за хижа Мусала. От хижата може да слезете с кабинковия лифт или да минете през долината на река Бистрица и след 4.30 часа преход, да стигнете до Боровец. Ако изберете втория вариант, тръгнете от хижата по зимната туристическа пътека, която е маркирана с колове (боядисани в черно и жълто) надолу към реката. Пътеката пресича реката и продължава надолу по долината. В началото тя лъкатуши между клек, а после минава през иглолистна гора. Преходът трае около 8 часа (ако се връщате с лифта) или 12.00 часа (ако минете през долината на р. Бистрица). Подходящ е само за летния и есенния сезон.

Още