Tsarska Bistritsa complex

Царска Бистрица

Bistrits river Tsarska Bistritsa Borovets
Резиденция Царска Бистрица
Стена с картини в Царска Бистрица Боровец

Работно време: от четвъртък до неделя, от 9.30 до 18.00 часа


Мястото за ловна хижа в планината Рила избира Княз Александър І, а по-късно през 1905 г. Княз Фердинанд І го превръща в ловна резиденция.

По проект на арх. Г. Фингов се построява утилитарна сграда в типичен за алпийското строителство стил. За времето си с образността на сецесиона тя изглеждала впечатляващо в курорта Чамкория, не само с вписването на вилата в природната среда, но и с нейния стилов облик.

Липсата на някаква традиционна българска характеристика на концептуално равнище отчасти е компенсирано в интериорите на сградата и мебелирането ù, където работят резбарите братя Петър и Лука Кънчеви.

Вход на Царска Бистрица
Календар на български застраховател от 1943
Параклис Царска Бистрица
Царска Бистрица

Втората – дворцовата сграда – се построява през 1911 – 1914 г. по проект на арх. П. Койчев. Архитектурният ù изказ е с конкретности от великолепна комбинация на елементи и детайли, близки до възрожденският им първообраз. Постигната е оригиналност на фасадите и на вътрешните пространства, създаваща уникално чувство за монументалност и уют.


ВЕЦ – Царска Бистрица е построена от Siemens-Schuchert-Werke през 1912 година, а до 1914 е позиционирана да работи на река Бистрица, в Боровец.
Тя снабдява с електроенергия резиденцията и околните сгради. Самата водоелектрическа станция е организирана и като турискическа атракция.

Уникална е не само добре поддържаната й база, но и атрактивната постройка сред вековната борова гора. Подобните на нея централи вече са само музейни експонати.

Комплексът „Царска Бистрица“ показва за времето си нови репери в националната ни архитектура с модерни измерения.Действаща Електрическа централа Сименс в Царска Бистрица
Оборудване в действаща Електрическа централа Сименс в Царска Бистрица
Електрическа централа Сименс в Царска Бистрица

В близост до курорта „Боровец“ и до двореца „Царска Бистрица“ се намират още два обекта – Лятна резиденция „Ситняково“, построена по проект на арх. Г. Фингов през 1904 г. и Ловната хижа „Саръ гьол“. Проектирани по едно и също време и от един автор, тези обекти определено си приличат с архитектурата на ловната къща в „Царска Бистрица“, познатото утилитарно високопланинско строителство, последователно оформени с уютно сецесионова декорация и обзавеждане.


В планината Рила Цар Фердинанд І с архитектите-проектанти несъмнено създават непреходни архитектурни обекти, които са с художествени ценности и с ясни послания за бъдещето.

По материали на: http://www.kingsimeon.bg и www.album.bg

Още