Черната скала

Черните скали на изток от Боровец – лесен 90-минутен маршрут

Емблематичният туристически маршрут до Черната скала отвежда посетителите през вековните борови гори, покрай покрити с цветя зелени поляни и през живописни поточета.


След лекия маршрут ще откриете, че има много места, където да спрете за пикник, докато се наслаждавате на прекрасния изглед. Ако това ви се струва прекалено изморително, авантюристите сред вас могат да отидат дотам на кон или с файтон.


Черната скала се намира над началото на река Марица до курорта Боровец. Мястото е обявено през 1974 г за природна забележителност.

Парапет на Черната скала Боровец
Парапет на Черната скала Боровец

Името на скалата се свързва с това, че от атмосферното влияние била почерняла. Представлява висока скала над река Марица, в близост до нейните извори. От нея се разкрива страховит изглед към съседните поли на Рила планина и долината на р.Марица. Скалата е с доста мрачна слава. Разказват, че е била използвана, като инструмент за терор и насилие още по време на османското владичество. Има сведения, че преди и след 9 септември 1944 г. тук са намерили смъртта си десетки неудобни на тогавашната власт хора от съседните села. На скалата има поставен метален кръст в памет на жертвите, но табелката с надписа е унищожена. Самото място не е обозначено добре с табели и лесно може да бъде пропуснато.
Недалеч от скалата минава път, а има сложени и парапети, та като туристическа атракция да се гледа от нея панорамата.

Маршрутът започва от  центъра на Боровец. В близост до долната станция на кабинковия лифт има дървени табели, указващи посоките към различни забележителности в района. Една от тях, с нанесена зелена лентова маркировка, води към Черната скала.

С помощта на табелите в централната част на Боровец се стига до покрайнините на курорта, до място, късето се предлагат услуги, свързани с конна езда. Улицата завива вляво, но пътеката към Черната скала продължава направо, през голяма метална порта, вече по черен път. Движението е само направо по него сред гората. Достигат се развалините на постройки от недалечното минало и вляво от тях има пътека, която постепенно отново се разширява до размерите на път.

По нея се стига до Т-образен разклон, при който се завива надясно и след тридесетина метра се тръгва към отклоняваща се вляво пътечка. По нея след не повече от пет минути се поема по черния път от Боровец за хижите “Марица” и “Заврачица”.  Вдясно и движейки се по този път се достига отклонението за Черната скала. На мястото има дървени масички, пейки и указателна табела, както и синя маркировка. Вляво по добре оформена пътека се слиза до самата скала.

Преходът от Боровец до Черната скала отнема малко повече от час спокойно ходене, а теренът е предимно равен и не представлява особена трудност. Ако се продължи по пътя след дървените маси и пейки, за четвърт час се стига до място, от което се открива хубава гледка към долината на реката и целия масив на Черната скала. Връщането става по обратния път.

ОЩЕ